sinu keha, toitumine
Söödavad lilled
Oled kasutanud lilli peamiselt oma kodu kaunistamiseks eks? Aga tead mis – osad lilled on söödavad lilled ja annavad mõnusa lisa sinu mahlale, teele ja smuutile ning muutuvad ilusaks garneeringuks supile ja salatile. On aga väga oluline jälgida, et söömiseks ostedud lilled on orgaaniliselt kasvatud ning kõikvõimalikest mürkainetest vaba. Lisaks tasub tähele panna, et erinevalt juurviljadest kasutatakse lilli toidus koguseliselt väga vähe – umbes 1-2 õit kogu retspeti peale
Osad lilled, nagu näiteks roos, saialill ja ka võilille õis sisaldavad enam vitamiin A ja C-d – kuid kuna retseptides kasutatakse neid koguseliselt väga vähe, siis peamiselt annavad nad toidule siiski hea väljanägemise ning õrnalt huvitavama maitse.
Lilli oma toidus ei ole soovitatav kasutada inimestel, kellel on astma, allergia või heinapalavik.
Mõned lilled, mida tasub kasutada:
Roosid: lisaks oma kaunile välimusele annavad nad suurpärase lisa suppidele, salatitele, mahlale ja isegi külmutatuna jääkuubikutesse. Roosi kroonlehed lisavad värskendavat ning puuviljast maitset. Tasub tähele panna, mida tumedam on roosi värv, seda rohkem annab ta maitset. Söömiseks on sobilikud ainult kroonlehed, ning parima maitse saamiseks eemalda kroonlehe kibe valge osa .
Peiulilled: Tugevama maitse annavad aafrika päritolu peiulilled, mis on valge, kuldse kollase ning punase värviga. Samasse liiki kuuluvad ka saialilled (Signet-marigold) mis on samuti valge, kuldne, kollane või punane ja on rohkem tsitruse maitsega.
NB: Söö ainult kroonlehte, mitte kogu lille.
Krüsanteemid on ilusad vaadata ja kui neid lisada mahla kaunistuseks muudavad nad maitse pehmemaks. On oluline märkida, et pungad on pehmema maitsega, aga kroonlehe valge osa pigem kibe ja tuleks eemaldada. Söö ainult krüsanteemi kroonlehti, mitte kogu lille.
Võililled: Võilille kollaste õite maitse on magusam ja mesisem kui teistel lilledel. Võililli saab kasutada nii suppide ja salatite kaunistamisel kui ka mahlades.
Hibiskus on tsitrusemaitseline ning neid saab kasutada suppide-salatite garneeringus. Lisaks on nad head teedes ning neid on võimalik kasutada isegi mahlades. Hibiskusel on üsna tugev maitse seega tasub kasutada neid mõõdukalt
Tulbi maitse on pehme ning kergelt magus kurgile sarnase tekstuuriga. Tulpides tuleks samuti süüa ainult kroolehte, mitte kogu lille. Tasub tähele panna, et tulp võib osadel inimestel esile kutsuda allergilise reaktsiooni – seega olge kasutamisel ettevaatlik.
Võõrasema on söödavatest lilledest ilmselt kõige tuntum. Neid on erinevaid toone ja nad maitsevad magusalt. Kogu lill on söödav, kuid kroonleht magusama maitsega. Kogu lillel on vähem magusam maitse. Kasuta kaunistamiseks salatites, küpsetistel ning isegi mahlades.
Ka meie Natural Skinny Herbs teed sisaldab kasulikke lilli nagu saialilleõis ning kummel, millel mõlemal põletikuvastane toime.
Allikas: http://Rebootwithjoe.com
Comments are closed